Altijd iets anders willen uitproberen met Acrylverf? Wat kan je allemaal met acrylverf? Wat dacht je van “acryl pouring”, dus gieten met acryl, heel erg leuk om te doen, niet moeilijk (als je weet hoe!!!) en geweldige resultaten! Wat is Acryl gieten? Het is een vorm vorm van abstracte kunst, waar je schilderijen mee maakt met vloeibare acrylverf. Welke materialen heb je nodig voor acrylverf gieten en welke technieken zijn er voor acrylic pouring? Het leuke aan gieten met acrylverf is dat je het op verschillende manieren kan doen en verrassende resultaten krijgt. Eigenlijk is het onmogelijk om fouten te maken. Welke verf heb je nodig voor acrylgieten?
- Acrylverf (van bijvoorbeeld Amsterdam)
- Acrylverf Giet medium (van Liquitex of Floetrol)
- Siliconen-olie
- Plastic bekers (of glazen potten als je eco-friendly wilt zijn)
- Roerspatels
- Evt. Plastic handschoenen
- Een schildersdoek (Het kan in principe op alles, waaronder; hout, karton, tegels, etc.)
- Water
- Ook evt. een brander of een föhn
Wat moet je doen?
Zoek je favoriete kleur verf (of inkt) uit en mix dit met gietmedium (van Amsterdam , Liquitex of Floetrol), siliconen-olie en een scheutje water, en doe dit in een beker. Dit moet goed gemixt worden zodat de ingrediënten goed mengen, anders kan je acryl schilderij misschien wel “verpest” worden omdat alles niet goed gemixt is.
Ook moet je ervoor zorgen dat de ruimte waarin je verft goed beschermd is. Het drogen van de dikke lagen acryl kan best lang duren, dus het kan zijn dat er iets mis kan gaan tijdens het drogen. Dus zorg ervoor dat je huisdier niet in de buurt kan komen! Je krijgt acryl verf niet snel uit je kleding of van je handen. Dus wees voorzichtig met het geknoei!
Als je je werkruimte niet al te vies wilt maken, kun je een bak die groter is dan je canvas eronder zetten. Je kunt dan bijvoorbeeld blikken als steun gebruiken voor je canvas zodat het verf gemakkelijk in de bak terecht komt en dus niet op de onderkant van het canvas komt.
Waarom giet medium?
De giet medium zorgt ervoor dat de verf vloeibaarder wordt en dan dat de verf beter met elkaar mixt. De Siliconen Olie zorgt ervoor dat de cellen in de verf naar voren komen en groter worden. De gietmedium van Floetrol droogt mat op. En de gietmedium van Liquitex droogt glanzen op, dit kan bijvoorbeeld vet zijn op tafels of tegels.
Tip: Met een gasbrander of een föhn kun je eventueel deze cellen nog meer vergroten door ze voorzichtig te verhitten.
Je kunt verschillende kleuren in één beker mixen, dit heet de Dirty Pour, of je kunt de kleuren los op de canvas schenken.
Met de gemixte beker kun je ook de Flip-Cup proberen; door eerst je canvas om te draaien, op de beker te zetten en dan het geheel weer omdraaien, zodat de beker onderste boven op je canvas staat.
Hierna haal je de beker voorzichtig omhoog, zodat de verf langzaam over je canvas kan verspreiden. Door je canvas te kantelen kun je de witte randjes weg werken, dit kan ook met je vinger of met een kwast. Ook kun je de Swipe-Techniek gebruiken. Je kunt dit doen na de Flip-Cup of na het gieten van het losse verf. Als je zover bent, kun je met je vinger (of met iets anders zoals een liniaal of houten latje) de verf “swipen”, hiermee kun je doen wat je wilt.
Hoe lang duurt het opdrogen?
Hoe meer lagen verf je hebt hoe langer het opdrogen kan duren. Het ligt er ook aan met wat voor giet medium je gebruikt, in welke temperatuur je schilderij droogt en de vochtigheid. Als je schilderij te snel droogt is de kans groter dat er barsten in komen.
Als je barsten wilt voorkomen is het handig dat er niet veel daglicht op je schilderij terecht komt en dat de temperatuur niet te hoog staat in je kamer.
Maar onthoud goed, Acryl gieten is een experimentele techniek, iedereen kan het doen, van beginners tot gevorderden, maar je hebt nooit totale controle, en dat is eigenlijk ook juist wel erg leuk met acryl pouring!
Door vernis vervagen de kleuren minder snel. De kleuren krijgen meer diepte en detail. Vernis is bestemt voor duurzame bescherming van acrylschilderijen als een soort lak dat eroverheen gespoten wordt. Je kunt je schilderij met verschillende vernissen bespuiten na het drogen, met bijvoorbeeld; zijdeachtige glans, glans en mat.
Bekijk onze video over Acryl Gieten of kijk voor meer filmpjes over tekenen en schilderen op ons YOUTUBE kanaal. Weet je nog niet zeker welke verf bij jou past? Lees onze BLOG: Welke Verf Moet ik Kiezen? Andere BLOGs met Meer informatie over Acrylverf
2 reacties
Hoi Ingrid,
ja dat is lastig uit rekenen, eerlijk gezegd is de beste manier wat experimenteren. De ene verf is namelijk wat dikker dan de andere verf.
Gewoon lekker proberen, een soort karnemelk achtige dikheid is vaak het beste.
Veel plezier verder!
B&W
Hoi…
Ik vind acrylpouring erg leuk…maar heb of te weinig verf of juist te veel..
Hoe kan ik dit uitrekenen?
Groetjes
Ingrid