Je wil beginnen met aquarelverf of waterverf, maar wat heb je nodig? Tubes of blokjes verf (napjes)? Waar moet je op letten bij waterverfpenselen? En maakt het papier nog uit? In deze blog gaan we kijken naar de verschillende soorten en vormen van de verf en bekijken we een aantal onmisbare hulpmiddelen voor Aquarelverf. Geen zin om te lezen? We hebben ook een uitgebreide >> Aquarelverf Video
Welke soorten Aquarelverf zijn er?
Napjes of tubes? Voordelige soort of ga je toch voor hoge kwaliteit? Aquarelverf komt in drie verschillende vormen en veel verschillende merken.
Je hebt de kleine maar krachtige napjes of blokjes. Dit is gedroogde, uitgeharde pure aquarelverf. Voeg er een beetje water aan toe en de verf wordt weer vloeibaar. Zo kun je met een nat penseel verf van het blokje halen. En het handige is, het napje droogt gewoon weer op en is de volgende keer klaar voor gebruik. Kies voor napjes als je heel precies je verf wil doseren en werkt op een klein of middel formaat papier. Napjes zijn ook handiger om mee te nemen.
Naast de napjes heb je ook vloeibare aquarelverf in tubetjes. De verf in deze tubes is best dik, maar door er water aan toe te voegen wordt de verf dunner en kun je er heerlijk mee aquarelleren. Pas op dat je er telkens maar een klein beetje verf uithaalt, want een klein drupje van deze krachtige aquarelverf is al genoeg voor een heel vel. Het voordeel van aquarelverf in tubes is dat je de verf geconcentreerder kunt aanbrengen. In tegenstelling tot napjes, hoef je de verf namelijk niet te activeren, maar alleen een beetje te verdunnen.
De derde vorm waarin je aquarel kunt vinden, zou je misschien niet zo snel verwachten. Maar de gedroogde aquarelverf van een napje, vindt je terug in de kern van de betere aquarelpotloden. Voor aquarelpotloden worden er dunne staafjes van de aquarelverf gemaakt, die worden beschermd door een houten omhulsel. Een aquarelpotlood kun je zowel droog als nat gebruiken. Wanneer je water toevoegt, komt hier ook een hoop kleurkracht vanaf. Voor nu focussen we ons op de aquarelverf in napjes en tubes.
Voordelige soort of hoge kwaliteit aquarelerf?
In onze winkel verkopen we Aquarelverf van drie verschillende merken. De Van Gogh Aquarelverf in napjes en 10ml tubes. De Winsor & Newton Professional watercolour in napjes en 5ml tubes én De Daniël Smith Extra Fine Watercolor in grote krachtige tubes van 15ml.
Van Gogh (verkrijgbaar in sets en losse tubes) is bij ons de voordeligste aquarelverf. Maar vergis je niet, Van Gogh biedt een hartstikke degelijke kwaliteit aquarel. Er zit voldoende kleurkracht in om alle aquareltechnieken mee uit te voeren. Bij Van Gogh hebben alle tubes dezelfde lage prijs. Dit houdt ook in dat je sommige duurdere pigmenten, zoals Cadmium of kobalt niet terugvindt bij de Van Gogh. Bij andere kleuren zit er dan ook iets minder pigment in de verf, om de prijs gelijk te houden.
Winsor & Newton heeft twee soorten Aquarelverf. De Studie kwaliteit én de Artist' Professional Watercolour. Omdat de studiekwaliteit zeer vergelijkbaar is met de Van Gogh, verkopen wij alleen de hoge kwaliteit Professional lijn van Winsor & Newton. Deze hoge kwaliteit aquarelverf is verkrijgbaar in 96 verschillende kleuren. Bij Winsor & Newton hebben de tubes en de napjes dezelfde prijzen, in beide zit ook 5ml van de verf. De prijzen onderling kunnen wél verschillen. Je hebt verschillende prijs series, dit komt vooral door de prijs van het pigment én de hoeveelheid pigment die wordt gebruikt. Bij deze aquarelverf gaan ze voor maximale kleurkracht! Maar, vaak heb je naast een duurdere en krachtigere cadmiumgeel, ook een synthetische variant ernaast hangen. Winsor & Newton heeft een groot palet met zowel betaalbare tubes maar ook de kleuren gemaakt van traditionele pigmenten.
Onze nieuwste aquarelverf is de Daniël Smith Extra Fine Watercolor. Deze verkopen we in grotere tubes van 15ml. De prijs én kwaliteit van Daniël Smith is in verhouding bijna hetzelfde als de Winsor & Newton. Daniël Smith heeft wel een aantal bijzondere eigenschappen. Deze aquarelverf biedt meer dan tweehonderdvijftig (250) kleuren! Dat is meer dan twee keer zo veel als andere aquarelverf merken. Zo vind je hier heel bijzondere kleuren, die je nergens anders vindt. Zoals een grote lijn metallic glimmende kleuren, pigmenten gemaakt van minerale stenen, en speciale korrelende kleuren. Hoge kwaliteit, iets grotere verpakking maar vooral hele bijzondere kleuren! Als je meer wil weten bekijk dan onze Daniel Smith Watercolour Video.
Welke penselen kan ik het beste gebruiken voor aquarelverf?
Aquarelpenselen met dierlijke haren worden al eeuwenlang gebruikt voor met name aquarel. De haren van bijvoorbeeld de eekhoorn, of de Siberische marter hebben als eigenschap dat ze bijzonder veel vocht kunnen vasthouden.
Eekhoorn penselen hebben vaak een grote brede kop, super geschikt voor achtergronden en grote gebaren. Deze penselen houden echt heel veel water en verf vast. Wanneer je een eekhoornhaar penseel hebt van goede kwaliteit, houd je penseel voorop een heel fijn puntje. Zo kun je er óók nog kleinere lijnen mee maken.
Voor marterharen penselen worden de haren van de staart van de Siberische Marter gebruikt. Deze penselen hebben een traditionele vorm. Net als Eekhoorn kunnen ook deze haren veel vocht vasthouden. Marterharen penselen gebruik je voor het wat fijnere werk. De haren buigen iets minder mee dan bij een eekhoornharen penseel.
Je ziet ook steeds vaker penselen met synthetische haren. Zo heb je hoge kwaliteit imitatie-marterhaar, imitatie-eekhoorn en andere synthetische haren. De laatste jaren is er meer vraag naar een diervriendelijker alternatief. De synthetische penselen zijn de afgelopen jaren ook stukken beter geworden. Ze zijn nu bijna net zo goed als het origineel. Een prima vervanger!
Wat is geschikt papier voor aquarel?
Bij waterverf of aquarel gebruik je veel water. Het is dus belangrijk dat je lekker dik papier gebruikt, wat veel water kan opnemen. Anders gaat het bobbelen en dat is zonde van je werk. Wij raden papier van minimaal 185gr aan, dat moet dan wel opgespannen zijn (of verlijmde Aquarelbloks). Vanaf 300 gram kan het papier eventueel los gebruikt worden. Aquarelpapier is van Cellulose of katoen gemaakt. Papier wat van katoen is gemaakt, is sterker, kan meer water aan en vloeit beter. Een egaal vlak met aquarel is makkelijker te verkrijgen op papier van katoen. Voorbeelden zijn het mooie Arches aquarelpapier of Winsor & Newton Aquarelpapier. Wil je juist een voordelige soort, om lekker mee te beginnen, die tóch prima werkt? Dan is het Terschelling of Schut Aquarelpapier echt iets voor jou! Meer over verschillende soorten papier lees je in onze papierblog.
Wil je aquarelleren zonder al te veel gedoe, kies dan voor een blok papier wat aan 4 zijdes is verlijmd. Trekt niet krom en blijft strak op het blok zitten. Wil je tóch je losse vellen strak spannen en strak houden? Dan kun je het opplakken met aquareltape.
Lege aquareldoosjes
We hebben alle aquarelverf besproken, penselen, en we hebben het gehad over papier. Dit zijn de basics die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Maar toch zijn er een hoop handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken voor je aquarel verzameling. Wij hebben meerdere lege aquareldoosjes die je zelf kunt vullen met je napjes. Met de lege aquareldoos van Van Gogh kun je bijvoorbeeld gemakkelijk je eigen palet bepalen. Of wat denk je van de chique bewaardozen, uitgevoerd in zwart blik. Hier klik je gemakkelijk al je losse napjes in, met ruimte voor extra napjes!
Lege napjes
Wil je van tubes overstappen op napjes? Of wil je die gave Daniël Smith kleur in een blokje waterverf? Wij verkopen ook lege napjes. Alle napjes hebben een universele maat. Dit betekent dat ze gegarandeerd in elke bewaardoos passen. Wij verkopen de universele 1/2 pans napjes. Je kunt met een tube van Daniël Smith wel drie volledige napjes vullen.
Palet en mengbakjes
Super handig om je verf op te mengen. Eigenlijk onmisbaar voor elke aquarellist. Voor de beginner hebben we natuurlijk een voordelig kunststof mengbakje. Voor de beste ervaring raden we een porselein mengpalet aan. Aquarelverf stroomt natuurlijk op geglazuurd porselein en door de verschillende bakjes, hou je je kleuren gescheiden.