Hoe begin ik met tekenen? Wat heb ik nodig om te tekenen? Benodigdheden tekenen? In dit blog lees je tips zodat je makkelijk kan gaan beginnen met tekenen. Voordat je verder leest is het belangrijk voor jezelf om te weten wat je graag wil leren tekenen. Zijn dat portretten, cartoons, landschappen, technische tekeningen? Of heel wat anders? Als je dit weet, maak je het al heel wat makkelijker voor jezelf, want er is zoveel om te tekenen.
WAT HEB IK NODIG OM TE LEREN TEKENEN?
Dat ligt eraan, wil je met potlood tekenen? Dan is het handig om meerdere soorten hardheden te hebben.
Maar waar staat de H, B en HB voor op een potlood? De H op het potlood staat voor hard, de B staat voor black (zwart). HB zit tussen de H en B in qua hardheid. Waar staan dan de getallen achter de letter voor? Hoe hoger het getal, hoe harder of zwarter het potlood is.
B-potloden zijn ideaal om mee te schetsen. De B potloden zijn ook geschikt om schaduwen in je tekening aan te brengen. Doordat deze potloden zo zacht zijn kan je het ook uitvegen, met bijvoorbeeld een doezelaar. H-potloden zijn handig voor technische tekeningen, bedoelt voor de wat preciezere tekeningen.
Een aanrader is om een schetsboek of dummy aan te schaffen, zo heb je al jouw schetsen netjes bij elkaar zodat je ze niet snel kwijt kan raken. Ook is dit erg handig omdat je zo jouw proces zichtbaar maakt. Zo kan je makkelijk terug kijken en daardoor je werk verbeteren. Gooi daarom ook geen schetsen weg, door fouten te maken leer je.
WELK TEKENPAPIER HEB IK NODIG?
Bekijk hier ons blog over papier voor alle informatie die je moet weten over papier.
Wil je tekenen of schetsen met houtskool?
Dan kan je houtskool staafjes gebruiken, maar wist je dat er ook een houtskool potlood is? Houtskool & Nitram Charcoal. Om te werken met houtskool is het handig om kneedgum bij de hand te hebben. Waarom? Kneedgum is ideaal, je kan er namelijk grote oppervlaktes mee uitgummen, maar je kan er ook erg precies mee werken. Ook komt er geen gumsel van de kneedgum af, kan het makkelijk lijnen vervagen en je kan het in je eigen vorm kneden.
Klik op deze link om onze video te bekijken over gummen.
WIST JE DAT ER OOK KNEEDBAAR POTLOOD BESTAAT?
Je kan dit op veel verschillende manieren gebruiken. Door het de gehele product te gebruiken, kan je grote oppervlaktes bedekken. Als je meer controle wil hebben, kan je altijd een kleiner stukje hiervan gebruiken. Ook kan je dit kneedbare grafiet gebruiken met water. Als je de grafiet hebt aangebracht op de ondergrond, kan je erin gaan werken met water. Door water toe te voegen aan de bal, dekt de grafiet nog beter.
Bekijk hier onze video over kneedbaar potlood, om dit product in actie te zien.
HOE BEGIN JE TE SCHETSEN?
Tip 1 : gebruik een referentiefoto.
Als je gaat tekenen, begin dan niet meteen met iets lastigs, begin met iets simpels na te tekenen. Het is erg belangrijk om goed te kijken naar het voorbeeld, welke vormen kan je zien? Uit welke vormen bestaat jouw voorbeeld? Deze vormen noemen ze grondvormen, die zorgen ervoor dat de verhoudingen zullen kloppen op jouw tekening. Of in ieder geval beter zouden zijn dan als je zomaar ergens met een lijn zou beginnen.
Als je het jezelf makkelijker wil maken, kan je gebruik maken van een Wafer lichtbak. Als je een referentiefoto hebt, kan je die op de Wafer leggen. Op de referentiefoto kan je een papiertje plaatsen. Zo wordt de afbeelding onder het papier zichtbaar. Hierdoor wordt het makkelijker om de grondvormen op papier te zetten.
Klik op deze link om onze video te bekijken hoe de Wafer werkt.
Nadat je de grondvormen hebt geschetst, kan je gedetailleerder te werk gaan. Verbind de vormen, zoek de lijnen die je ook in je voorbeeld ziet. Laat alle lijnen staan die je op je papier zet. Zo kan je de vorige lijn zien en kan je dat gebruiken als hulplijn. Nu heb je als het goed is je schets licht op papier gezet. Wanneer je klaar bent met je schets kan je de lijnen die je wil volgen dikker te maken, door iets harder te drukken met je potlood (niet te hard, je moet het nog wel kunnen uitgummen). Als het goed is staat nu je schets op papier. Nu is het aan jou om te kiezen met welk materiaal je de tekening wil gaan uitwerken. Je kan alles doen, de basis heb je nu.
Tip 2 : Bekijk werk van andere tekenaars, die kunnen jou inspireren.
Voor het uitwerken van je tekening hebben wij wat handige blogs over verschillende soorten materialen die jij zou kunnen gaan gebruiken.
Alcohol Markers, Kleurpotloden, Aquarel Markers, Alle Markers, Fineliners en de Brush Pen.
Tip 3 : Doe mee aan een tekencursus, of schaf een boek aan over tekenen.
Hopelijk ben je na al deze informatie niet al te overweldigd. Ga gewoon lekker bezig en je zal zien dat het steeds makkelijker wordt als je de basis weet. Succes! En onthoud, oefening baart kunst!