De verschillende inktsoorten op een rij

De verschillende inktsoorten op een rij

Ga je handletteren of ga je een pentekening maken met inkt? Wat is het verschil tussen acrylinkt en ecoline? Kan je dan het beste een kroontjespen gebruiken of toch een penseel? Welk papier is het meest geschikt? In deze blog gaan we het daar over hebben. Ook gaan we verschillende soorten inkt met elkaar vergelijken.

Welke soorten inkt zijn er allemaal?

Oost-Indische inkt, Ecoline, Winsor & Newton Inkt, Bistre Inkt maar ook Amsterdam acrylinkt of Liquitex Acryl Inkt.

De keuze van de inkt die voor jou geschikt is, hangt af van de techniek en de uitstraling (sfeer) die je wil gaan neerzetten. Ook voor de keuze van je papier, gekleurd, glad of juist ruw is natuurlijk van belang, voor de sfeer maar ook welke techniek je gebruikt.

OOST INDISCHE INKT

Oost-Indische-InktEnFkzPqB0gNtf

Oost-Indische Inkt is zeer geschikt voor voor kalligrafiewerk of fijne details. De inkt, die voor veel mensen bekend is door school, is ideaal om eens te beginnen met experimenteren met tekeninkten. Het interessante van Oost-Indische inkt is dat de inkt niet verbleekt of verkleurt, licht echt is dus, ideaal toch? Je kan de inkt verdunnen met water, zodat je de kleur grijs krijgt. Gewassen inkt heet dat dan. Door Oost-Indische inkt te gebruiken voor lijnen, kan je eroverheen met andere soort materialen, doordat de inkt watervast opdroogt veegt het niet uit. Je kan de inkt gebruiken met aquarelpenselen, maar natuurlijk ook gewoon met de kroontjespen. Bij gebruik van een tekenpen wordt er ook vaak gearceerd of gestippelt om grijze vlakken te krijgen, want als je de inkt puur gebruikt en met een penseel aanbrengt wordt het vlak heel erg zwart, en dat wil je soms niet.

Je kan Oost Indische inkt op veel verschillende ondergronden gebruiken, namelijk op tekenpapier, karton en zelfs op calqueerpapier.

WINSOR & NEWTON INKT

Winsor & Newton Inkt is ideaal voor het maken van illustraties, ontwerpen en kalligrafie. De inkt, en ook de potjes hebben een klassieke uitstraling. Veel verschillende mogelijkheden dus. De inkt is verkrijgbaar in vele kleuren, die onderling mengbaar zijn en zelfs allemaal waterbestendig! Omdat het snel droogt kan je zelfs ook nog verschillende lagen over elkaar aanbrengen. Je kan de inkt het beste aanbrengen met een kroontjespen of een waterbrush. Zilver, goud en liquid zwarte inkt zijn ook verkrijgbaar, alleen zijn die niet waterbestendig.

Aquarelpapier is een geschikte ondergrond voor deze inkt.

Winsor-NewtonoFZ5WdAgxH746

ECOLINE INKT

Ecoline inkt is een vloeibare, transparante, krachtige en water oplosbare inkt met wel intense kleuren. Veel mensen kennen ecoline inkt nog wel vanuit hun schooltijd. Ook tegenwoordig wordt ecoline nog veel gebruikt door kinderen, maar ook voor illustratoren is het een prettig middel. Het is dus ideaal voor het inscannen van jouw tekening! De inkt is goed te mengen en is geschikt voor schrijven, tekenen en handettering. De inkt is verkrijgbaar per kleur, maar ook in sets. Dat is handig, zodat je de inkt ook mee kan nemen naar je werkplek of atelier. Om de inkt aan te brengen kan je het beste een penseel of een kroontjespen gebruiken.

Ecoline heeft zijn eigen papier, wat natuurlijk is bedoelt voor ecoline inkt. Maar je kan ook goed andere soorten aquarel papier gebruiken.

Ecoline

Ecoline Brush Pen

Ecoline is er ook in een andere vorm: De Brushpen. Geschikt om te illustreren, voor kleurplaten en ideaal voor ontwerpers. De punt van deze stift is een penseel, wat het makkelijk maakt om te ontwerpen, schetsen en te tekenen. De Brushpen kan je goed gebruiken op het papier van ecoline, de inkt droogt dan niet watervast op. Zodat je er later weer verder aan kan werken, door een andere kleur erdoor te mengen.

Ecoline-Brush-PenkBndXoVqcvctW

AMSTERDAM ACRYL INKT

Wil je gaan airbrushen, illustreren, handletteren of acryl gieten? Dan is de veelzijdige Amsterdam Acryl Inkt iets voor jou! De inkt is waterverdunbaar en droogt watervast op zodat je met lagen kan gaan werken. Ook droogt de inkt snel. Je kan deze inkt goed combineren met Amsterdam Acrylverf. Er zijn vele kleuren verkrijgbaar die overeenkomen met de kleuren van de acrylverf van Amsterdam. De Acryl Inkt is ook nog eens verkrijgbaar in meerdere neonkleuren en in een paar metallic kleuren. En het beste kenmerk: de inkt verkleurd niet, zodat je nog heel lang kan genieten van jouw kunstwerk. Je kan de inkt aanbrengen doormiddel van een penseel, tekenpen of een kroontjespen.

Met deze inkt kan je erg veel verschillende ondergronden gebruiken zoals:

Papier, karton, hout en zelfs gebruiksvoorwerpen (wel aflakken met een spuitbus met blanke lak).

liquitex acryl inkt wat kan je er mee

LIQUITEX ACRYL INKT

Dit is een lichtechte inkt met veel prachtige kleuren. Je kan het verdunnen met water. En nadat het is gedroogd is het watervast. Je kan makkelijk kleuren mengen met elkaar en met andere acryl producten. Je kan de inkt gebruiken met een airbrush, penseel, kroontjespen of een tekenpen.

De ondergronden die je kan gebruiken voor deze inkt zijn: doek, textiel, papier en zelfs metalen oppervlaktes!

BISTRE INKT

bistre of bister wat is het voordelen tipsDeze poederinkt is verkrijgbaar in meerdere natuurtinten. Maar hoe gebruikt je bister? Je mengt het poeder met water zodat het vloeibaar wordt, zodat je ermee kan gaan werken. Deze inkt wordt het meeste gebruikt voor penseeltekeningen of kalligrafie. Om de inkt aan te brengen kan je een penseel gebruiken of een bamboe rietpen.

Ondergronden voor Bistre Inkt: mixed media papier, stevig tekenpapier of aquarelpapier. Een andere optie is Clairefontaine Paint-On papier.

Terug naar blog

2 reacties

Dag,
zo te horen is dan voor jou het meest geschikt ACRYL INKT, bijvoorbeeld van Amsterdam of Liquitex, want deze is goed te combineren met andere technieken en verkleurt niet!
Ecoline inkt die vervaagd wel sneller, maar in een art journal (dus niet blootgesteld aan UV stralen) valt verkleuren enorm mee!
Hier styaan de 2 acryl inkten: https://www.buschvanderworp.nl/collections/inkt-kroontjespen

Busch & van der Worp

Hoi, hartelijk dank voor deze blog 🙏 Ik ben volkomen nieuw op het gebied van inkt en ontdekte pas dat sommige inkten al snel vervagen terwijl andere lichtecht zijn en niet vervagen. Ik had geen idee van alle soorten inkt en wilde hier meer over weten, maar het valt niet mee om dat uit te zoeken. Ik vond acrylic inkt, inkt op hars/resin basis, alcohol inkt, calligraphy inkt en Oostindische inkt. Welke zijn nu de vervagende en welke de niet vervagende 🤔 Mijn doel is om inkt te gaan gebruiken in combinatie met andere media, ik zit nog in het begin stadium van mijn art journey en kom zoveel leuke en interessante dingen tegen die voor mij volkomen nieuw zijn dat het super lastig is om hier wegwijs uit te worden. Ik hoop dat jullie mij over de inkt nog een beetje wijzer kunnen maken 😉

Jolanda

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.