Tips & Tricks voor werken met foambord: Perfect voor creatieve projecten!

Foambord is een veelzijdig en licht materiaal dat perfect is voor fotopresentaties, maquettes, borduurprojecten, displays, kunstwerken en andere creatieve projecten. Om de beste resultaten te behalen, is het belangrijk om de juiste technieken en materialen te gebruiken. In deze blog geven we handige tips en tricks voor het werken met foambord!

Kies het juiste foambord

Foamboard is dus een licht materiaal en bestaat uit een kern van polystyreen schuim. Dit materiaal zorgt voor een luchtig, maar toch goed geisoleerde laag. Aan beide zijden van deze schuimsoort ligt een laag van papier en karton die de schuim bij elkaar houdt. 

Foamborden zijn er in verschillende diktes en afwerkingen: Dunner foambord (3 mm) is ideaal voor lichte presentaties en kleinere kunstwerken, terwijl dikker foambord (5 mm ) steviger is en beter geschikt voor maquettes of langdurig gebruik. Hoe dik je foamboard ook is, het materiaal is niet bestand tegen vocht en daarmee ook niet geschikt voor kunstprojecten in de buitenlucht.

Let ook op de afwerking van het foamboard: een mat oppervlakte voorkomt reflecties, terwijl een glanzende afwerking juist extra opvalt. Ook zijn er naast foamboard in wit, ook zwarte platen foamboard beschikbaar.

Gebruik een scherp snijmes voor strakke randen

De scherpte van je mes is superbelangrijk om te hebben als je aan de slag gaat met foamboard. Een bot mes kan namelijk rafelige randen veroorzaken en je foambord beschadigen. Juist bij precisiewerk en recht afgesneden delen wil je dit voorkomen. Gebruik een scherp en precies snijmes, zoals de Olfa cutter SAC-1 voor strakke en nette sneden. Voor dit mes zijn ook navulmesjes beschikbaar. Zorg er ook voor dat je een stevige snijmat en liniaal gebruikt om zowel je werk als je werkoppervlak te beschermen. Het gebruik van een schaar wordt afgeraden: ook als de schaar scherp en krachtig is. Met een schaar druk je het foamboard namelijk plat tijdens het knippen, en dit blijft zichtbaar op de snijrand.

Snijtechniek: meerdere lichte sneden

Wanneer je in het foam snijdt, is het belangrijk erop te letten dat je het schuim in het foamboard niet samendrukt. Geef niet teveel druk met de linaal of de hand waarmee je het foamboard op zijn plaats houdt. In plaats van één diepe snede te maken, kun je beter eerst een ondiepe lijn zetten, waar je met een tweede keer snijden helemaal door het foam heen gaat. Dit geeft een preciezer en netter resultaat. Uiteraard kun je eerst met een grijs potlood een lichte lijn zetten waar de snede moet komen.

Oefen met de hoeken van de stand van je mes, waarmee je in het foamboard snijdt, zeker als je het foam aan de zijdes wil vastlijmen. Ga er bewust mee om. Beide zijdes moeten recht afgesneden zijn in een hoek van 45 graden, anders zullen ze niet recht aan elkaar hechten. Snijd je 2 delen schuin af en verlijm je deze delen, dan zullen ze niet in een 45 graden-hoek staan. Uiteraard kun je dit juist gebruiken! 

Kies de juiste lijm voor je project

Niet alle lijmsoorten zijn geschikt voor foambord. Sommige lijmen kunnen het schuim aantasten of een oneffen oppervlak veroorzaken. Gebruik een lijm die goed werkt met foambord, zoals de Collall alleslijm voor een sterke en snelle hechting. Voor een herpositioneerbare optie is Collall fotolijm rubbercement ideaal, omdat deze geen bobbels veroorzaakt en verwijderbaar blijft waardoor je foamdelen altijd nog kunt verplaatsen. Let op: Fotolijm is wel minder stevig.
Wil je grote oppervlaktes lijmen? Dan biedt de spuitlijm van 3M de ideale oplossing. De lijm wordt gelijkmatig verspreid over het oppervlak en droogt daarmee ook gelijkmatig op. Deze spuitlijm is beschikbaar in verschillende soorten: Tijdelijke herpositioneerbaar, permenant en ook als fotolijm.

Gebruik dubbelzijdige tape voor een schone afwerking

Als je geen lijmresten of uitvloeiing wilt, kun je dubbelzijdige tape gebruiken. Dit is vooral handig voor het bevestigen van prints, foto’s of papier op foambord zonder dat de lijm het oppervlak aantast. Let op: Wanneer je deze tape gebruikt, zit je foam wel direct stevig vast en is niet meer los te krijgen om te herpositioneren.

Verf op foam?

Zoals eerder genoemd kunnen bepaalde lijmen foamboard beschadigen doordat het in het materiaal bijt. Hetzelfde geldt voor meerdere vloeibare materialen, zoals spraypaint. Ook resulteert het direct aanbrengen van spraypaint op materialen als foamboard of piepschuim in een vlekkerige en ongelijke laag verf. Om de foam toch te kunnen beschilderen of te kunnen spuiten met verf, kun je vooraf een primer aanbrengen. Molotow Primer Styrofoam Proof geeft je de perfecte beschermlaag.

Vermijd vocht en hitte

Foambord kan kromtrekken door vocht of warmte. Bewaar je platen op een droge plek en vermijd direct zonlicht of warmtebronnen om vervorming te voorkomen. Onthoud dit voor de foamboard platen die je bewaard, maar ook zeker voor een te drogen maquette of ander kunstwerk!

 

Met deze tips kun je aan de slag om prachtige en professionele resultaten te behalen met foambord.

Veel succes  🎨

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.