Waar kun je krijtstiften voor gebruiken? Waarmee kun je toch zo'n toffe raamtekening maken? Moet je een raamtekening binnen of buiten tekenen? En kun je het echt zo makkelijk weghalen? In deze blog gaan we het hebben over krijtstiften. We gaan onze verschillende chalkmarkers testen en bergelijken. Daarnaast geven we nog een paar handige tips, zodat jij alles weet om lekker aan de slag te gaan!
Wat is een krijtstift?
Sommige mensen noemen ze raamstiften of krijtbordstiften, maar je kent ze ook als chalkmarkers of koffiebord stiften. In een krijtbordstift zit vloeibaar krijt. Daardoor heeft het veel dezelfde eigenschappen als gewoon schoolbord krijtjes. Je kunt het bijvoorbeeld makkelijk wegpoetsen met een vochtig doekje. Het grote voordeel van stiften is dat deze krijtstiften ook super geschikt zijn om op ramen te tekenen. We zien dan ook steeds vaker leuke getekende etalages, gemaakt met onze krijtstiften. Of gezellige kerst creaties rond de feestdagen. Een hoop krijtbordtekeningen die je ziet zijn gemaakt met wit, maar je kunt ook tekeningen of teksten maken in fantastische knallende kleuren.
Uni Chalkmarker of Edding Krijtstiften?
Wij verkopen krijtstiften van POSCA. De populaire krijtstiften van UNI, het zelfde bedrijf wat ook de fantastische Posca stiften maakt. Vergelijkbaar met kleuren van Edding. Beide stiften kunnen op glas en krijtbord, met beide soorten kun je mooie creaties maken, maar er zijn een aantal opvallende verschillen.
Uni heeft krijtbord stiften in vier verschillende diktes.
De kleine 3M met een 0.9-1.3mm punt.
De middel formaat 5M met een 1.8 - 2.5mm punt
De grote 8K met een beitelpunt die aan de ene kant 4mm en de andere kant 8mm breed is.
Én de extra grote 17K met een beitelpunt die aan de ene kant 9mm en aan de andere kant 15mm is.
Edding krijtstiften zijn er slechts in twee veelgebruikte diktes.
Een opvallend verschil is dat de inkt van de gekleurde Edding stiften vloeibaarder is, en dus langer moet drogen. De 5M chalkmarkers van UNI komen in tien verschillende kleuren, waaronder een aantal fluor neon kleuren. Posca heeft bijvoorbeeld een knallende paars.
Aan de slag met krijt stiften
Wij gebruiken zelf de krijtstiften regelmatig om een unieke handgemaakte etalage te maken in onze winkel. Hierdoor hebben we er veel ervaring mee en hebben we een paar praktische tips.
Uitlopende ink
Wanneer je met gekleurde krijtbordstiften werkt, kunnen de kleuren onbedoeld in elkaar over vloeien. De Edding markers drogen wat langzamer, waardoor dit wel eens gebeurt. Als je mooie krijt tekening toch uitloopt, kun je het beste even wachten tot het geheel opdroogt, daarna kun je er gemakkelijk overheen en dekt het meestal in één keer!
Voorbereiding
Deze tip kun je natuurlijk verwachten, maar op een schoon ruit knalt je krijtbordtekening nog meer! Het zou natuurlijk ook zonde zijn, als je een meesterwerk hebt gemaakt en je daarna allemaal vuil tussen je creatie ontdekt. Daarnaast adviseren we om een nat doekje bij de hand te hebben, als je toch eens uitschiet, kun je het gemakkelijk en snel een stukje wegpoetsen. Wel even wachten tot je ondergrond weer droog is voor je weer verder gaat.
Krijtstiften en regen
De eerste keer dat we de krijtbordstiften gebruikten, maakten we direct een klassieke beginnersfout. We hadden een mooie boodschap op het ruit getekend. Maar na een flinke regenbui, was er niks meer van te zien. Daarom adviseren we om aan de binnenkant van het raam je tekening te maken. Zo heb je zelf in de hand, wanneer het tijd is voor iets nieuws. Met een vochtig doekje kun je makkelijk je tekening weer (gedeeltelijk) wegpoetsen.
Schudden en drukken
Misschien had je dit zelf al uitgevonden. Wanneer je de krijtstiften koopt, zit er nog geen inkt in de punt. Dit hoort zo, en hierdoor drogen de stiften niet uit, wanneer ze in de winkel liggen. Om ze te activeren moet je een tijdje schudden met je stift. Vervolgens moet je herhaaldelijk het puntje indrukken. In de foto hieronder zie je hoe er inkt in de punt vloeit. Is de punt vol, kun jij aan de slag!