Copic kleurcodes, zo werkt het!

Copic kleurcodes, zo werkt het!

Y06, BV29, W3…
Werk je ook zo graag met Copic alcohol markers, maar zijn die kleur codes voor jou een raadsel? We vertellen je graag hoe het kleurensysteem van Copic werkt en waarom het super handig is!

Op de marker
Bij alle drie de soorten Copic markers, Copic Ciao, Copic Classic en Copic Sketch, staat de code van de kleur op de stift zelf. Bij de Copic Classic en Copic Sketch staat de kleur ook nog eens op beide doppen. Handig, want zo zie je nog makkelijker welke kleur je precies voor je hebt.

Het kleurcode systeem
Wanneer je weet hoe het kleurensysteem van Copic werkt kun je heel bewust kleuren kiezen die goed samen gaan. Zo kun je bij het blenden de mooiste resultaten krijgen.
Op alle Copic markers staan één of meer letters. Deze verwijzen naar de kleurfamilie van de stift. Zo staat de R voor red, E staat voor earth en BG staat voor blue green. Alles op rijtje:

  • C = Cool Grey
  • N = Neutral Grey
  • W = Warm Grey
  • T = Toner Grey
  • Y = Yellow
  • YR = Yellow Red
  • R = Red
  • RV = Red Violet
  • V = Violet
  • BV = Blue Violet
  • B = Blue
  • BG = Blue Green
  • G = Green
  • YG = Yellow Green
  • E = Earth
  • F = Fluorisent

Dan komt er een getal. Het eerste cijfer daarvan staat voor de tint van de kleur. Dus kleuren zoals: BG11 BG13 of BG15, zijn niet alleen in de zelfde kleurfamilie (BG) maar ook in de zelfde tint, namelijk tint 1. Het verschil zit in het tweede getal, dus BG11 BG13 of BG15. En dat tweede getal staat voor de verzadiging. Oftewel, hoeveel grijs er door een kleur zit. 0 is geheel verzadigd, dus een felle tint zonder grijs erbij. Is het eerste getal een 9? Dan zit er juist veel grijs door de kleur. Kleuren met een hoog tweede cijfer zijn donkere tinten, met veel grijs.

Copic BG13 BG93

Het tweede cijfer geeft aan hoe licht of donker de kleur is. 0 of zelfs 000 is een zeer lichte kleur, 9 betekent een donkere kleur. Copic BG13 BG15 BG18

Je zou misschien verwachten dat na BG13, BG15 en BG18: BG23 een opvolgende en nog donkerdere kleur zou zijn, maar dit is niet het geval. BG23 is echter een andere tint, want begint met een 2 in plaats van een 1.

Copic BG13 BG15 BG18 BG23

Kleuren combineren
Wanneer je een super egaal kleurverloop wilt creëren kies je Copics uit dezelfde kleurfamilie (dezelfde letters), met hetzelfde begin cijfer en waarvan het tweede cijfer 2 a 3 nummers van je andere kleuren verschillen. Zo hebben we hieronder voor BG13, BG15 en BG18 gekozen.

Copic BG13 BG15 BG18 blend

Zitten de juiste kleuren er niet tussen voor jouw project? Dan kun je ook heel mooi blenden, met de blender.

Copic BG23 BG15 blend

Een derde optie is het combineren van kleuren die dezelfde verzadiging hebben. Kleuren waarvan het eerste getal dus gelijk is. Hiermee kun je kleuren matchen die sterk van elkaar verschillen. BG13 kun je bijvoorbeeld combineren met Y18. Deze techniek is wel een stapje moeilijker dan de andere blend technieken.

Copic Y18 BG13 blend

Een naastliggende verzadiging kan ook. BG23 is dus ook te combineren met Y18 of BV31. Ook deze blends zijn even oefenen.

Copic Y18 BG23 blend

Probeer de verschillende combineer technieken lekker uit, dan krijg je al snel door welke kleuren je het beste kunt kiezen voor de mooiste blends.
Wanneer je Copics kleurensysteem onder de knie hebt kun je natuurlijk ook gaan experimenteren. Het kleurensysteem helpt, maar wie weet doe jij ook fantastische ontdekkingen buiten het systeem om!

Wat belangrijk is om te realiseren is dat niet alle nummers bestaan. Zo is er BG10, BG11, BG13 en BG15, dus geen BG12 of BG14. Dat geldt voor de Sketch en de refill inkt, maar de gewone Copic classic bestaat uit minder kleuren, en de Copic Ciao uit een nog veel beperktere range. Hierdoor ontstaan er dus nog meer gaten in de range. Maar voor de complete range, dus die van Sketch is gekeken naar wat nodig is. Met bijna 400 kleuren moet je toch een heel eind kunnen komen!


Heb je een mooie kleurencombinatie ontdekt? Laat het ons vooral weten in de opmerkingen hieronder.

Terug naar blog

2 reacties

Eindelijk een korte en duidelijke uitleg hoe het kleurensysteem vd copics werkt, dankdankdank!!
Elvira

Bedankt voor de heldere uitleg, weer wat geleerd.

Anneke Schelwald-van Baren

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.