Olieverf Schilderij Vernissen

Olieverf Schilderij Vernissen, tips, problemen en oplossingen

In dit blog gaan we het hebben over het vernissen van je olieverfschilderij. Is het belangrijk dat je je olieverfschilderij vernist? Ja! maar waarom?
En wat als het fout gaat? In het blog vind je gelukkig ook uitleg over wat je dan moet doen.

Het aanbrengen van vernis op je olieverfschilderij is belangrijk, omdat het vuil tegenhoudt en de veroudering van de olieverf stopt. Soms vragen mensen ook: Moet ik een schilderij aflakken? Dan is aflakken letterlijk genomen een heel slecht idee, want lak vergeelt en is nooit meer te verwijderen. Dus gebruik nooit aflak (vloerlak, botenlak, houtlak) voor je schilderij!
We geven je uitleg over twee soorten vernis: Retoucheervernis en Slotvernis. Maar voordat je verder leest (of gaat vernissen): soms gaat het vernissen niet helemaal goed, meestal komt dat omdat er te vroeg wordt gevernist. Wacht altijd tot het schilderij voldoende droog is. Retoucheer vernis kan je veel eerder aanbrengen (maar toch pas minimaal na 6 weken en bij iets dikkere lagen liever 3 maanden), slotvernis liever pas na 1 jaar bij normale en dunne lagen, dikke lagen vragen meer droogtijd.

Retoucheervernis.

Een retoucheer vernis is een vernis die ervoor zorgt dat het schilderij nog een beetje kan ademen. Terwijl de olieverf nog het laatste beetje droogt, zorgt deze vernis toch alvast voor wat bescherming. Het beste is ook om eerst een retoucheervernis te gebruiken vóór je begint met de eerste verflaag.

erwin die vernis vasthoud

Je kunt deze retouceervernis-laag toepassen wanneer je zelf wil. Want wat zo handig is aan dit vernis is dat als je later toch niet helemaal tevreden bent met je schilderij, je nog gewoon opnieuw over de retoucheervernis-laag heen kunt. De vernissen zijn er in spuitbussen en potjes en in beide gevallen is het belangrijk om voor gebruik er heel goed mee te schudden. Verstandig is ook om het retoucheervernis niet te dik aan te brengen, anders kan het schilderij niet meer ademen en dat zorgt ervoor dat het niet helemaal door droogt. De retoucheervernis breng je aan na ongeveer 4 tot 6 weken en wanneer het schilderij helemaal droog is kun je er het beste nog een slotvernis overheen doen, om veroudering te voorkomen. Voor deze laatste vernis-laag heb je wel wat geduld nodig, want de meeste olieverfschilderijen zijn na een jaar pas écht goed droog.

Slotvernis aanbrengen

closeup vernissen olieverf

Begin eerst met het schoonmaken van je schilderij met bijvoorbeeld terpentine of terpentijn, voor dat je de definitieve slotvernis of eindvernis aanbrengt. Een belangrijke tip is om alles waar je mee vernist en waar je vernist op kamertempratuur is, anders kan het alsnog fout gaan. Persoonlijk raden we aan om met een spalter en potje te werken maar dat ligt natuurlijk ook aan wat je zelf fijner vindt. Het lijkt wat eng om te doen, maar giet gewoon wat vernis op je schilderij, verspreid het met langzame en rechte halen over je schilderij en let goed op dat je alle hoekjes hebt gehad. Ga er niet meteen nog een keer overheen, want het kan zijn dat sommige plekjes al wat droger zijn en dat kan het dus verpesten.

De slotvernis is net als de retoucheervernis verkrijgbaar in spuitbus of in pot, in glanzend, satijn of mat. Zie hier ons gehele assortiment!
Een tip is om met een matte vernis maar 1 laag te gebruiken, anders kan het matterings middel van de eerste laag weer gaan vlekken. Een glanzend vernis maakt kleuren dieper, denk aan een houten vloer, met een glanzende laag komen de houtnerven meer naar voren. Nog een belangrijk voordeel van vernissen is dat het het schilderij mooi egaal maakt.


Vernissen schilderij mislukt?vernis verwijder als het fout is gegaan

Eindelijk is dat prachtige schilderij klaar, maar het vernissen mislukt. Paniek! Of toch niet? Wat moet je doen als je vernis lelijk opdroogt? Ook kan een vernislaag gaan parelen. 

Het vernissen lijkt (en is soms) een beetje een ingewikkeld proces en is afhankelijk van verschillende factoren.
Een van de nadelige effecten kan het parelen zijn. Dat zijn druppeltjes achtige vlekken, om dit te voorkomen, kan het schilderij eerst afnemen met terpentine voordat je gaat vernissen. Dit zorgt ervoor dat de onderlaag meer openstaat voor de vernis. Ontdek je tijdens het vernissen of een opgedroogde geparelde vernislaag kan je ook voorzichtig met terpentine verwijderen. Ook bij andere vlekken of strepenkan je, als de vernis nog wat nat is, de vernis oplossen met wat reukloze terpentine. Je kunt het er gewoon overheen doen en er dan met een doekje van af poetsen. De vernislaag is wel wat makkelijker op te lossen wanneer het nog wat natter is, maar droog lukt het uiteindelijk ook wel. En dan gewoon met frisse moed opnieuw proberen met de tips van hier boven!

Bij lelijk opgedroogde vernis zijn 2 mogelijkheden.
1) De makkelijkste manier is om het nog een keer er overheen te vernissen. Bij glanzende vernis gaat zo'n 2e laag vrijwel altijd goed. Bij matte vernis of satijn vernis een (klein) risico aan, namelijk dat het materings middel, weer een beetje oplost en dan wazige vlekken geeft.
2) Het alternatief is de gehele vernislaag verwijderen met bijvoorbeeld Terpentine reukloos (089), vaak best een intensieve klus. De vernis voorzichtig met een (schone!) niet pluizende doek en wat terpentine of terpentijn verwijderen. Als de vernis glanzend (dus niet satijn of mat) is en je wil wat streepvorming verwijderen, kan het al voldoende zijn als je de doek met terpentijn/terpentine licht over de desbetreffende delen veegt, de vernis lost weer een beetje op en soms droogt het daarna prima op. Dit werkt ook vaak bij  glanzende vernis en druipers. Moet de vernis laag er toch helemaal af? Ook bijvoorbeeld bij oude vergeelde schilderijen? Dan kost het allemaal wat meer geduld en moeite. Zeker wanneer de vernis satijn of mat is, omdat het matteringsmiddel hierin ervoor zorgt dat je niet direct ziet wat het resultaat is. Probeer het dan zo nodig na droging nog een keer. De vernis wordt eerst plakkerig en kan dan worden opgenomen met je schone doek. Vaak moet je dit een paar keer doen.


​TIP: Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, kan je ook eerst optie 1) toepassen, mocht de vernis dan toch nog niet mooi opdrogen, kan je altijd nog optie 2) doen.
TIP 2: Laat doeken met Terpentine of Terpentijn niet in een prop broeierig opdragen, dit kan heel soms brand veroorzaken. Hang deze doeken veilig buiten uit.

Heel veel succes ermee!

Hier onder nog een video op youtube met de olieverf vernis informatie op een rij.

abonneer je op ons youtubekanaal

 

 

Terug naar blog

19 reacties

“Het beste is ook om eerst een retoucheervernis te gebruiken vóór je begint met de eerste verflaag”
Het nut/voordeel hiervan is dat hget alvast bescherming geeft en dat je dan na een tijd de slot vernis eroverheen doet zonder dat het vuil wordt opgesloten.
Hopelijk kan je hier wat mee.

BUSCH & VAN DER WORP

Dag José,
ja een vraag stellen mag zeker hier.
Zeer waarschijnlijk lukt dat wel, maar er is een risico met mat (en satijn) want de onderliggende lagen vernis kunnen wat oplossen en dan zouden er vlekken kunnen ontstaan door het materings middel. Maar het alternatief is de eerdere vernislagen verwijderen met gerectificeerde terpentijn of zuivere terpentine white spirit. Dit is een langdurig karwei waarbij je de vernis langzaam aan oplost en in je poetsdoek laat absorberen. Als alles weg ik kan je een nieuwe matte of satijn vernis aanbrengen.
Of je neemt het risico van de eerste optie en als het mis gaat heb je peg, want dam moet alles eraf zoals bij optie 2.
Dus optie 1 lijkt het makkelijkste en in het ergste geval moet je toch daarna optie 2 doek.
Succes!

BUSCH & VAN DER WORP

Dag,

Ik weet niet of ik in dit blokje van reactie ook een vraag kan stellen. Ik waag de gok. Vraag: een olieverfschildering gevernist met 2 lagen glansvernis. Het glanst nu teveel. Kan ik er een matte vernis overheen zetten? Alvast dank aan degene die mijn vraag kan beantwoorden.

José

Jose van der Zand

“Het beste is ook om eerst een retoucheervernis te gebruiken vóór je begint met de eerste verflaag”

Kunt u ook aangeven wat het nut/voordeel hiervan is?

Herman Leijendekkers

Hallo Roos, bedankt voor je reactie.
Je hoeft zeker weten niet de retoucheerlaag te verwijderen voor je de slotvernis aanbrengt!
De slotvernis kan er dus gewoon overheen. Wel eventueel met een droge doek even stof verwijderen, en daarna kun je de vernis rustig aanbrengen. Succes!

busch en van der worp

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.